לתגובה האלרגית מספר שלבים. יעילות הטיפול מושפעת מהתאמת ההתערבות הטיפולית לשלבי התגובה האלרגית (האטופית) (ראה להלן "מה היא אלרגיה").
הטיפול היעיל ביותר הוא זה המכוון לשלב האימונולוגי, אם כי לא תמיד הוא ניתן למימוש.
בירור מקיף ואבחון מדויק של האלרגיה מאפשר לרופא לתת המלצות ממוקדות למטופל, ההמלצות יכללו הוראות לשימוש מזערי או אפילו הימנעות מוחלטת ממגע עם האלרגנים הגורמים את הריאקציה.
ההמלצות משתנות ממטופל למטופל ולוקחות בחשבון פרמטרים שונים כמו דיאטה, נטילת תרופות (או הימנעות מנטילתם) ויישומם בתוך סדר היום הקבוע.
גילוי מוקדם של הגורמים לאלרגיה וההימנעות מהם מאפשרים להפחית את הטיפול התרופתי באלרגיה או אפילו להימנע ממנו לגמרי.
טיפול באמצעות חיסון
ישנם מקרים בהם אפשר להפחית את רגישות החולה לאלרגן מסוים דרך חיסונים.
טיפול חיסוני נגד אלרגיה (Allergen-Specific-Immunotherapy) נמצא בשימוש כבר יותר ממאה שנים במקרי אלרגיה לקרדית אבק הבית ואבקה של פרחים שונים.
בשנים האחרונות ישנה התקדמות גדולה בשימוש באלרגנים לצורך חיסונים, יעילות הטיפול עלתה והסיכונים פחתו למינימום. ביצוע חיסונים אלו מחייב מעקב של האלרגולוג.
טיפול תרופתי
ההתערבות התרופתית במחלות האלרגיות מכוונת לשלב השני והשלישי של הריאקציה האטופית.
השלב הפתוכימי
לעצירת השלב הפתוכימי משתמשים בתרופות שעוצרות את השחרור של מתווכים כימיים – ההיסטמין ודומיו. מגוון התרופות האלה מצומצם, זמן נטילתם ממושך והשפעתם מינורית. הם כוללים קטוטפן, סנגולר, כרומוגליקטים (אינטל).
השלב הפתופיזיולוגי
טיפול המשפיע על השלב הפתופיזיולוגי מומלץ בתגובות אלרגיות חריפות ובמקרה של החרפת אלרגיה כרונית. מגוון התרופות האלה גם מצומצם. תרופות אלו כוללים אנטי-היסטמינים, תרופות הורמונליות (מסוג קורטיקוסטרוידים), תרופות שמרחיבות את הסמפונות ומשחררות ליחה (במקרים של תסמינים נשימתיים).
בחירת התרופה היעילה והבטוחה ביותר היא משימה מורכבת ומאתגרת הדורשת מומחיות וניסיון רב למרות מגוון התרופות המצומצם. אלרגולוג מומחה יכול לעזור במציאת התרופה המתאימה.
טיפול מקצועי ומותאם אישית יכול להפחית בצורה משמעותית את תדירות ההחרפה ומאפשר להפחית את השימוש בתרופות, דבר החשוב לכל החולים הכרוניים ולאלרגיים במיוחד. תאמו עוד היום פגישת הכרות עם פרופ' זיסלסון >>